26.6.2014

Kotitekoiset koulutusnamit: koirahöystö

Kokeilin keväällä ensimmäistä kertaa koulutusnamien tekoa itse. Kun pakastin joka tapauksessa on pullollaan erilaisia lihoja koirille, niistä voisi samalla askarrella myös jonkin sortin lihapullia treeninameiksi.

Alkuperäinen ohje on peräisin jostain päin internetin ihmemaata, ja se oli tarkoitettu tehtäväksi jauhemaksasta. Olen kuitenkin testannut ohjetta muillakin lihoilla.

KOIRAHÖYSTÖ*

n.500 g jauhemaksaa (lohta/kalkkunaa/jauhelihaa/mahaa tms. Olen itse käyttänyt Kennelrehun paketteja.)
4 kananmunaa
vajaat pari dl perunajauhoa

Sekoita ainekset kulhossa ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 200ºc n. 20 minuuttia. Laske uunin lämpö 50 asteeseen ja avaa luukku raolleen, anna kuivua noin tunti tai enemmän.  Nosta pöydälle ja viipaloi sentti kertaa sentti paloiksi terävällä veitsellä. Anna namien vielä kuivua useammalla talouspaperikerroksella päällystetyn sanomalehden päällä yön yli. (Jotkut kuivemmat ainekset kuten maksa ja kalkkuna eivät tätä välttämättä vaadi, mutta ainakin jauhelihasta ja kalasta irtoaa niin paljon rasvaa, että pitkä kuivattelu tekee hyvää.) Pakkaa annospusseihin ja pakasta.  Nappaa namit mukaan treeneihin suoraan pakasteesta.


Kalkkunaa, maksaa ja hyvejä fisuja.

Rakenteeltaan parhaat namit ovat mielestäni syntyneet jauhemaksasta, jauhetusta lohesta sekä kalkkunasta. Jauhelihanamit ovat aika murenevaa tavaraa, mutta taikinaan voi lisätä pari reilua ruokalusikallista jotakin hapanmaitotuotetta. Itse kokeilin viimeksi turkkilaista jugurttia, mitä jääkaapista sattui löytymään. Tuntui tekevän hyvää lihanamien rakenteelle. Kertokaapa, jos keksitte muita parannuskeinoja!

Huom! Mahan paisto uunissa sitten haisee kuvottavalle, suosittelen harkitsemaan erittäin tarkkaan, jos keittiössä ei ole ovea...

*) Ohje on saanut Höystö-nimensä vasta meidän käytössä. Alunperin höystö viittasi ystävämme Knuuttilan kehittelemään lihaisaan baaristakotiutumisruokaan (jota hajusta päätellen tuskin voisi selvin päin syödäkään, toim.huom.). Erään kesäisen facebook-seinälläni käydyn keskustelun seurauksena nimi kuitenkin päätyi myös näille koirien nameille, ja kesän koiraleirillä koirahöystö oli muodostunut jo käsitteeksi.

1 kommentti:

Jätä jälki käynnistäsi!