25.5.2014

Vieraskynä: hautausmaa ja koirat

Päivän blogitekstin on kirjoittanut Eliisa Kuusela. 

Suomi on ankarien kieltojen maa. Tämän huomaa parhaiten, kun poistuu Suomesta. Lennän huomenna Norjaan ja tiedän, että jo Oslon lentokentän naistenhuoneessa näen jonkun ystävällisen pyynnön, joka Suomessa olisi ilmaistu tiukalla kiellolla. Kävin äitienpäivän alla koirieni kanssa äitini haudalla. Hautasmaan huoltorakennuksen seinässä on kyltti, joka kieltää koirien tuomisen hautausmaalle "ehdottomasti". Miten seurakunta voi asettaa ehdottoman kiellon, joka ei ole lainvoimainen? Sisäministeriö ei ole hyväksynyt Ev.lut.kirkon vaatimusta, että koirien tuominen hautausmaille kiellettäisiin järjestyslaissa. Koiran saa siis aivan luvallisesti ottaa mukaansa haudalle, kunhan koira on kytketty, se käyttäytyy hyvin ja sen mahdolliset jätökset korjataan pois.
Sen sijaan, että laitetaan ehdottomia kieltoja taloyhtiöiden pihoille, hautausmaille ja muille julkisille ulkotiloille, voitaisiin pyytää koiranomistajilta huomaavaisuutta muita kohtaan. Näin tehdään Norjassa. Esimerkiksi Bergenin museon kasvitieteelliseen puutarhaan saa ottaa kytketyn koiran ja nurmikoillakin saa kävellä. Kyltti pyytää, että kasvien etikettien annettaisiin olla rauhassa ja että kukkapenkeissä kävelyä tulisi välttää. En nähnyt viime kesänä puutarhassa minkäänlaista häiriötä tai epäsiisteyttä, vaikka kävin tuossa keitaassa lähes päivittäin koirani kanssa.

Entäpä jos kirkkomme tekisikin juuri päin vastoin ja kutsuisi ihmisen parhaan ja joskus jopa ainoan ystävän tervetulleeksi hautuumaalle? Kirkolla olisi tässä hyvä tilaisuus toimia edelläkävijänä myönteisten kylttien lanseeramisessa.

Eliisa Kuusela
Rhodesiankoiran omistaja, joka arvostaa hautarauhaa ja suvaitsevaisuutta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä jälki käynnistäsi!